Van intentie- tot realisatieovereenkomst; van start planvorming tot oplevering bouwproject
Van het opstellen van uiteenlopende huurovereenkomsten tot advisering en bemiddeling bij huurgeschillen
Gekoppelde huur- en zorgovereenkomsten en het scheiden van wonen en zorg: wij adviseren u graag
Uitponden van individuele huurwoningen of complexgewijze verkoop: wij begeleiden u van A tot Z
Opleidingen en trainingen op maat met een praktische insteek
waarderingen van grootschalige nieuwbouwprojecten, zorgcomplexen of van de totale vastgoedportefeuille van een woningcorporatie
In het ‘nieuwe normaal’ is er veel aandacht voor de ventilatie van gebouwen, omdat dit invloed zou kunnen hebben op besmettingen met het coronavirus.
Bestaande bouw.
Een belangrijke vraag is wat er in het Bouwbesluit is geregeld over ventileren. In het Bouwbesluit 2012 zijn ventilatie-eisen opgenomen die voor bestaande gebouwen gelden. De eisen verschillen per gebruiksfunctie: voor een kantoor gelden andere eisen dan voor een winkel. Het Bouwbesluit stelt technische minimumeisen. In artikel 3.37 lid 1 staat dat een bestaand bouwwerk “[…] een zodanige voorziening voor luchtverversing [heeft] dat het ontstaan van een voor de gezondheid nadelige kwaliteit van de binnenlucht wordt voorkomen”. Let op. De gezondheid van de gebruikers van het gebouw mag dus niet in het gedrang komen door gebrekkige ventilatie.
Technische veroudering.
Een ventilatiesysteem wordt natuurlijk niet ieder jaar vervangen maar veroudert uiteraard wel en voldoet daardoor op enig moment misschien niet meer aan de huidige eisen van het Bouwbesluit. Let op. Dat is echter geen reden om niet aan de regels te voldoen. De minimumeisen uit het Bouwbesluit moeten worden gehaald. Dat geldt dus ook bij een historisch of monumentaal pand of bij een ventilatiesysteem dat in 1992 wel nog aan de eisen van het toen geldende Bouwbesluit voldeed.
Handhaven door overheid?
De overheid kan handhavend optreden en bijv. een dwangsom opleggen als niet aan de minimumeisen wordt voldaan. Dat kan een kostbare zaak worden. Niet alleen kunnen de dwangsommen oplopen, maar ook moeten er mogelijk flinke kosten gemaakt worden om het ventilatiesysteem aan te passen of te vervangen. Alleen in uitzonderlijke gevallen oordeelt de rechter dat de overheid niet had hoeven te handhaven, bijv. als het optreden van de overheid onevenredig is in verhouding tot de daarmee gediende belangen. Let op. Daarvan zal in coronatijd niet snel sprake zijn, omdat gezondheidsbelangen al snel prevaleren.
Risico.
Zonder dat de gebouweigenaar of -gebruiker het weet, kan er niet voldaan worden aan de eisen uit het Bouwbesluit. De overheid kan dan, zeker nu, handhaven. Tip. Laat daarom het ventilatiesysteem onderhouden en controleer of er wel aan de minimumeisen uit het Bouwbesluit 2012 wordt voldaan.
Laat als gebouweigenaar of -gebruiker het ventilatiesysteem onderhouden en controleer of er wel aan de minimumeisen uit het Bouwbesluit 2012 wordt voldaan.