Van intentie- tot realisatieovereenkomst; van start planvorming tot oplevering bouwproject
Van het opstellen van uiteenlopende huurovereenkomsten tot advisering en bemiddeling bij huurgeschillen
Gekoppelde huur- en zorgovereenkomsten en het scheiden van wonen en zorg: wij adviseren u graag
Uitponden van individuele huurwoningen of complexgewijze verkoop: wij begeleiden u van A tot Z
Opleidingen en trainingen op maat met een praktische insteek
waarderingen van grootschalige nieuwbouwprojecten, zorgcomplexen of van de totale vastgoedportefeuille van een woningcorporatie
Indien uw cliënt - die verhuurder van woonruimte is – het huurcontract met zijn huurder wil opzeggen, adviseert u hem ongetwijfeld om dit schriftelijk te doen. Maar in dit digitale tijdperk van social media appen we allemaal wat af. Zou het huurcontract dan mogelijk ook met een simpel appje beëindigd kunnen worden?
Wet doorstroming huurmarkt 2016
Tijdelijke verhuur. Sinds 1 juli 2016 is het met de inwerkingtreding van de Wet doorstroming huurmarkt mogelijk om op tijdelijke basis zelfstandige woonruimte te verhuren. Volgens de letter van artikel 7:271 lid 1 BW kan woonruimte tijdelijk worden verhuurd zonder volle wettelijke huurbescherming bij een huurtermijn van twee jaar of korter. Echter, iedere huurverlenging leidt van rechtswege tot een huur voor onbepaalde tijd, mét huurbescherming. Het is daarom belangrijk om tijdig en op de juiste manier op te zeggen.
De meningen verschillen. Over de precieze interpretatie van dit wetsartikel wordt door juristen echter verschillend gedacht. Sommigen leggen dit artikel heel strikt uit, in die zin dat bij iedere verlenging van de tijdelijke verhuur zónder rechtsgeldige opzegging er automatisch sprake is van huur voor onbepaalde tijd met huurbescherming. Anderen hanteren een wat meer rekkelijkere uitleg: na verloop van de tijdelijke duur eindigt de huur automatisch, tenzij de huurder het gebruik met goedvinden van de verhuurder voorzet.
Dat maakt nogal een verschil! Natuurlijk is het voor uw beroepspraktijk van belang om te weten of nu de strikte of de rekkelijke uitleg de juiste is. Hierover bestaat nu nog onvoldoende rechtspraak, echter afgelopen januari heeft de rechtbank Overijssel zich hier over uitgelaten.
Geen schriftelijk contract
Hip en handig via What’sApp. Ad had een woning voor een jaar gehuurd van Berend. Na dat jaar was de huur met nogmaals een jaar verlengd. Er was niets op papier gezet: uitsluitend mondelinge communicatie en via What’sApp. Aan het einde van het tweede jaar had Berend bij Ad per appje aangedrongen op vertrek. Ad bleef zitten en pas maanden later stapte Berend naar de rechter en vorderde hij ontruiming.
Rekkelijke uitleg. Op basis van de strikte uitleg en de letterlijke wettekst zou hier sprake zijn van een huur voor onbepaalde tijd. Immers: Ad was niet vertrokken na ommekomst van de huurperiode en dus zou sprake zijn van een huur voor onbepaalde tijd (met huurbescherming). De rechter hanteert echter de rekkelijke uitleg: nu Berend via What’sApp aan Ad had laten weten dat hij moest vertrekken, was van een voortzetting van het gebruik met goedkeuring van Berend geen sprake en was het voor Ad duidelijk: einde huur.
What’sApp is ‘schriftelijk’. Met het verzenden van de WhatsApps had de verhuurder aan zijn wettelijke verplichting voldaan om de huurder tijdig schriftelijk te wijzen dat de huur zou eindigen. De rechter redeneert: een WhatsApp kan worden gelezen en is daarom aan te merken als (digitale) schriftelijke informatie. Volgens de rechter kan dus ook met een WhatsApp schriftelijk het einde van de huur worden aangezegd.
Tip. Hoewel dus beëindiging van de huur met een appje mogelijk lijkt te zijn, doet u er verstandig aan om toch altijd op de ouderwetse manier schriftelijk op te zeggen. Dit is immers slechts gebaseerd op de uitspraak van één kantonrechter en geldt bovendien specifiek voor tijdelijke verhuur. Hiermee staat nog niet vast dat dit ook bij reguliere huur zomaar zou zijn toegestaan. Maar het is in ieder geval goed om te weten – bijvoorbeeld in het geval u een schriftelijke opzegging binnen de opzegtermijn vergeet – dat er aanknopingspunten in de rechtspraak zijn om ook aan een appje rechtskracht toe te kennen!
De technologische ontwikkelingen gaan snel en ook de rechtspraak speelt hier op in: volgens de rechtbank Overijssel is een opzegging van de tijdelijke huur van woonruimte via What’sApp ‘schriftelijk’ en daarmee rechtsgeldig.